Puteți sprijini asociația noastră accesând pagina „Donații”. Totul exclusiv online!
26 octombrie 2024, Batogu
Acest proiect a fost desfășurat în sprijinirea a două comunităti vecine nouă - Batogu și Ionești - care la 26 octombrie 2024 și-au sărbătorit 200 de ani de atestare documentară.
Sufletul organizării acestui eveniment a fost un fiu al satului Batogu, dl inginer Neculai Bănică, el pregătind și o mică monografie a acestor sate. Din păcate, la sfârșitul lunii august, domnul Bănică ne-a părăsit pentru totdeauna.
Pentru ca munca lui să nu se piardă în zadar, am promis comunității din Batogu că vom face tot ce se poate ca această carte să apară și să ajungă la oamenii din sat. E o promisiune pe care am făcut-o și de care ne ținem acum, odată cu apariția cărții.
A fost un efort foarte complex și foarte consumator de timp. Noi am primit un manuscris, la propriu, peste 100 de pagini scrise de mână, încă în prima formă brută, cu multe ștersături, completări, părți lipsă etc. Ca să îl aducem în forma în care vi-l prezentăm astăzi a fost un efort foarte mare, făcut cu dedicare de către oamenii noștri inimoși din asociația noastră, care merită toate mulțumirile. Cartea este, totodată, cadoul aniversar pe care Asociația Culturală „Bordeiul Verde” îl face comunităților din Batogu și Ionești.
1 martie 2024, Muzeul Brăilei „Carol I”
Activitatea a avut loc loc vineri, 1 martie 2024, începând cu orele 11.00, la Secția Etnografie a Muzeului Brăilei, „Carol I”.
Manifestarea a fost organizată de Asociația Culturală „Bordeiul Verde”, în parteneriat cu un număr de șapte școli, din județul Brăila:
Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, Brăila
Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, Brăila
Principalele activități din cadrul manifestării au fost:
Vernisajul unei expoziții fotodocumentare, ce prezintă aspecte din istoria și tradițiile unei comunității rurale din județul nostru, reprezentată de așezările din cadrul comunei Bordei Verde, precum și a unei expoziții de hărți istorice ale județului Brăila;
Vernisajul unei expoziții de desene – Satul văzut prin ochii copiilor – cuprinzând desene realizate de copii din cadrul școlilor participante;
Un program artistic ce a cuprins un recital de cântece populare interpretate de copii și profesori, multe dedicate evenimentelor specifice acestei perioade,
O suită de dansuri populare brăilene, executate de ansamblul de dansuri Bordeiașul, din Bordei Verde.
Detalii activitate
Reflectare în presă
29 ianuarie 2024, Constantin Gabrielescu
Încă un dar de suflet
Ne bucurăm că am putut contribui la îmbunătățirea procesului educativ din cadrul orelor de Geografie, de la Școala Primară „Constantin Gabrielescu”, printr-o donație cuprinzând următoarele hărți:
1. Harta politică a lumii
2. Harta Europei pentru copii
3. Harta României pentru copii
Hărțile au fost primite cu bucuria și curiozitatea specifică, de către copii. Le mulțumim și noi pentru zâmbete și veselie!
22 ianuarie 2024, Bordei Verde
Un dar de suflet
... să dai fiecărui copil șansa și bucuria de a citi o carte pe care și-o dorește, dar pe care, poate, nu tot timpul și-o poate permite ...
... să ajuți o școală în care, măcar o dată pe săptămână, „Toată lumea citește” ...
... să te alături unor profesori inimoși care, cu mijloacele multe-puține ale unei școli rurale, se străduie să insufle dragostea de carte micilor lor învățăcei ....
sunt lucruri pe care toți le putem face și, atunci când putem, trebuie să le și facem!
Asociația noastră a dăruit, din inimă, 75 de volume pentru bucuria copiilor comunității din Bordei Verde. Le mulțumim și noi pentru zâmbete și veselie!
14 decembrie 2023, Lișcoteanca
Activitatea a avut loc loc joi 14 decembrie 2023, începând cu orele 11.00, la căminul cultural din satul Lișcoteanca.
Manifestarea a fost organizată de Asociația Culturală „Bordeiul Verde”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bordei Verde.
Activitatea a avut ca scop să comemoreze 440 de ani de atestare documentară a satelor Lișcoteanca și Filiu, din comuna Bordeiul Verde.
În cadrul manifestării a fost organizată o expoziție foto-documentară, va fi lansată o broșură dedicată istorie satului Lișcoteanca și vor avea loc evocări ale tradițiilor și istoriei locale.
Detalii activitate
Reflectare în presă
1 septembrie 2023, Bordei Verde
Activitatea a avut loc vineri 1 septembrie 2023, începând cu orele 10.00, pe stadionul din Bordei Verde.
Competiția a fost organizată de Asociația Culturală „Bordeiul Verde”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bordei Verde și Asociația Județeană de Oină Brăila.
La întreceri au luat parte echipe de juniori din Brăila, Făurei, Tichilești și Surdila Greci.
Activitatea s-a desfășurat în memoria profesorului Radu Corbu (1862-1941), născut în cătunul Druica din comuna Bordeiul Verde.
Radu Corbu este considerat „părintele” jocului de oină din România, fiind cel care, la solicitarea ministrului Instrucțiunii Publice - Spiru Haret - a realizat primul regulament al acestui joc și l-a introdus în programa școlară, la nivel național.
Reflectare în presă
2 septembrie 2023, Bordei Verde
Expoziția a fost organizată în cadrul festivităților dedicate Zilei Comunei Bordei Verde.
Activitate a constat într-o expoziție de fotografii și imagini din istoria comunei, o prezentare a cărților „Bisericile de la Bordeiul Verde” și „Filiu. Satul care refuză să moară”, precum și o sesiune de discuții libere pe teme legate de istoria și tradițiile comunei.
Reflectare în presă
20 ianuarie 2023,Bordei Verdea
Expoziția a fost organizată în sala de sport din comună.
În cadrul expoziției au fost prezentate tablouri și și panouri grafice, cu aspecte din viața, tradițiile și evoluția istorică a comunității din Bordei Verde.
20 ianuarie 2023, Bordei Verde
Cartea a fost lansată în cadrul unei manifestări organizate în comună.
Cartea are ca autor pe domnul Iulian Măcreanu și prezintă aspecte despre evoluția vieții religioase și a lăcașurilor de cult, pe teritoriul comunei Bordei Verde.
Tot tirajul a fost distribuit gratuit parohiilor din comună.
15 august 2021, Filiu
Activitatea s-a desfășurat la memorialul ridicat pe locul fostului sat Filiu, în prezența autorităților locale și a unui număr de locuitori și urmași ai acestora, din Filiu.
Cartea are ca autori pe domnul Iulian Măcreanu și doamna Geta Șerbănescu și prezintă aspecte despre istoria și tradițiile comunității din Filiu.
Toate veniturile realizate din vânzarea cărții au fost donate Muzeului Ianca, condus de domnul profesor Ion Bărbuceanu.
Reflectare în presă
24 octombrie 2020, Bordei Verde
Expoziția a fost dedicată comemorării a 515 ani de atestare documentară a primei așezări de pe teritoriul actual al comunei - Șchiaul - într-un hrisov al domnului Radu cel Mare, din 2 iulie 1505.
Expoziția a cuprins 60 de tablouri și 20 de panouri stradale, cu aspecte din viața, tradițiile și evoluția istorică a comunității din Bordei Verde, fiind deschisă în prezența oficialităților județene și locale.