Puteți sprijini asociația noastră accesând pagina „Donații”. Totul exclusiv online!
Colonelul Gheorghe Tomaide cu soția și fiica, 1933
© Photo Historia (CC BY-NC-ND 4.0)
Ie expusă la Muzeul Brăilei, 1936
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Am avut plăcuta surpriză zilele acestea, să găsesc pe foarte bine documentatul site Photo Historia frumoasa fotografie de mai jos, realizată în studioul „G. Furdui” din Ismail, în anul 1933. Am reușit să identific în fotografie familia colonelului Gheorghe Tomaide, ofițer cavalerie, văr primar cu mareșalul Ion Antonescu.
Atât Gheorghe Tomaide cât și soția s erau originari din orașul Brăila, și trăiseră aici până pe la începutul anilor 1930, când ofițerul fiind avansat, sunt nevoiți să se mute la Sibiu. În 1933, Gheorghe Tomaide a fost numit comandant al regimentului din Cahul, funcție pe care va rămâne timp de circa 2 ani, alegând să se mute doar el, familia rămânând la Sibiu. Fotografia a fost făcută pe timpul unei vizite pe care soția și fiica lui i-au făcut-o, el așteptându-le la Ismail, la vaportul care venea de la Brăila.
De ce considerăm că este o fotografie cu valoare istorică pentru județul Brăila? În fotografie, colonelul Tomaide apare alături de soția și fiica sa, două prezențe de o aleasă eleganță, îmbrăcate în costume populare, specifice din zona Brăilei. Avem foarte puține astfel de reprezentări, în colecția principală a Muzeului Brăilei aflându-se expuse doar două ii cu modele brăilene. Ce mi-a sărit în ochi în această fotografie a fost ia purtată de domnișoara Tomaide, care este identică (oricum foarte similară) cu una dintre cele două ii expuse în muzeu. Pentru cine dorește să se convingă, am postat și ia exponat.
Pentru că pe atunci nu apăruse „producția de serie” a iilor fiecare fiind executată manual, pentru că în descrierea exponatului din muzeu se spune că a fost cusută de eleve ale Liceului de Fete din Brăila, în timpul orelor de practică, pentru că domnișoara Tomaide era absolventă a acestui liceu (actualul Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila ), pentru toate acestea convingerea mea este că în fotografie apare fie ia expusă la Muzeul Brăilei, fie una realizată tot la liceul din Brăila, în aceeași perioadă.
Totodată, imaginea fotei purtată de doamna Tomaide are o valoare documentară mare. Ea este clar decorată cu motive populare specifice zonei Brăilei, pe care le putem vedea și astăzi pe costumele diferitelor ansambluri de dansuri din județ.
Sursă foto: Photo Historia
Iulian Măcreanu