Puteți sprijini asociația noastră accesând pagina „Donații”. Totul exclusiv online!
Comunitatea de la Bordei Verde și și-a celebrat nu numai istoria și tradițiile dar și prezentul..
După amiaza, până noaptea târziu s-a desfășurat un foarte frumos spectacol artistic oferit atât de artiști cunoscuți, cât și de copiii din comună și ansamblul de dansuri „Bordeiașul”din Bordei Verde,
Activitatea a avut loc loc vineri, 1 martie 2024, începând cu orele 11.00, la Secția Etnografie a Muzeului Brăilei, „Carol I”.
Manifestarea a fost organizată de Asociația Culturală „Bordeiul Verde”, în parteneriat cu un număr de șapte școli, din județul Brăila.
Principalele activități din cadrul manifestării au fost, vernisajul unei expoziții fotodocumentare, al unei expoziții de hărți istorice ale județului Brăila și a și a unei expoziții de desene – Satul văzut prin ochii copiilor.
Activitatea a mai inclus un program artistic ce a cuprins un recital de cântece populare interpretate de copii și profesori, multe dedicate evenimentelor specifice acestei perioade,
În cadrul galei organizată de ACoR (Asociația Comunelor din România), comuna Bordei Verde, reprezentată de domnul primar Dumitru Rotaru, a primit „Ordinul, trofeul și diploma „Corneliu LEU”, „în semn de apreciere deosebită pentru activitatea depusă în domeniul literaturii și publicisticii, în mediul rural, în anul 2023”.
Este un motiv de mândrie pentru comunitatea noastră, Bordei Verde fiind singura comună din județul Brăila, fiind, totodată, una din cele doar 4 comune din toată țara, care au primit această distincție (din totalul de peste 2.800 de comune ale României).
Dosarul și întreaga documentație pentru nominalizare au fost întocmite și înaintate de către Asociația Culturală „Bordeiul Verde”
Activitatea va avea loc joi 14 decembrie 2023, începând cu orele 11.00, la căminul cultural din satul Lișcoteanca.
Manifestarea este organizată de Asociația Culturală „Bordeiul Verde”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bordei Verde.
Activitatea își propune să comemoreze 440 de ani de atestare documentară a satelor Lișcoteanca și Filiu, din comuna Bordeiul Verde.
În cadrul manifestării va fi organizată o expoziție foto-documentară, va fi lansată o broșură dedicată istorie satului Lișcoteanca și vor avea loc evocări ale tradițiilor și istoriei locale.
În ediția din 5 septembrie a ziarului Obiectiv - Vocea Brăilei, a apărut un amplu articol dedicat desfășurării primei ediții a „Cupei Radu Corbu” la oină, competiție desfășurată la Bordei Verde, la data de 1 septembrie 2023.
Articolul a fost scris pe baza informațiilor de presă și a materialelor documentare puse la dispoziție de asociația noastră.
Comunitatea de la Bordei Verde și și-a celebrat nu numai istoria și tradițiile dar și prezentul. Toți cei prezenți în centrul comunei s-au putut bucura de o zi frumoasă și o atmosferă de sărbătoare.
După amiaza, până noaptea târziu s-a desfășurat un foarte frumos spectacol artistic oferit atât de artiști cunoscuți, cât și de copiii din comună și ansamblurile de dansuri din Bordei Verde, Siliștea și Valea Cânepii.
Activitățile s-au desfășurat în prezența autorităților publice locale și județene.
Expoziția a fost organizată în cadrul festivităților dedicate Zilei Comunei Bordei Verde.
Activitate a constat într-o expoziție de fotografii și imagini din istoria comunei, o prezentare a cărților „Bisericile de la Bordeiul Verde” și „Filiu. Satul care refuză să moară”, precum și o sesiune de discuții libere pe teme legate de istoria și tradițiile comunei.
Muțumim celor care au participat la vizionarea expoziție documentare, cu care am avut discuții și schimburi de opinii foarte interesante. Aproape fiecare imagine sau document prezentate au redus în memorie amintiri ale unor locuri și unor oameni de care ne simțim legați.
Prima ediție a Cupei Radu Corbu la oină, s-a desfășurat vineri 1 septembrie 2023, începând cu orele 10.00, pe stadionul din Bordei Verde.
Competiția a fost organizată de Asociația Culturală „Bordeiul Verde”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bordei Verde și Asociația Județeană de Oină Brăila.
La întreceri au luat parte echipe de juniori din Brăila, Făurei, Tichilești și Surdila Greci.
Activitatea s-a desfășurat în memoria profesorului Radu Corbu (1862-1941), născut în cătunul Druica din comuna Bordeiul Verde.
Radu Corbu este considerat „părintele” jocului de oină din România, fiind cel care, la solicitara ministrului Instrucțiunii Publice - Spiru Haret - a realizat primul regulament al acestui joc și l-a introdus în programa școlară, la nivel național.
În perioada 21-23 februarie 2023 s-a desfășurat București, forumul internațional Romanian Investment Zoom, dedicat promovării oportunităților de investiții, din partea comunităților și autorităților locale.
La activitate au participat ambasadori sau alți reprezentanți diplomatici din 16 state, precum și reprezentanți a peste 40 de comunități locale. Din partea Primăriei Bordei Verde a participat domnul vice-primar prof. Aurel Petrea.
Pe lângă participarea la lucrările forumului, asociația noastră a pregătit mapele și broșurile de prezentare ale comunei noastre, cuprinzând potențialele oportunități de investiții, în domenii cum ar fi agricultura, energia verde, turismul sau cultura.
Ne bucurăm că astăzi, prin eforturile comune ala Primăriei Bordei Verde, împreună cu asociația noastră, parohiile locale și școala gimnazială, am reușit să organizăm o frumoasă manifestare de suflet, prin care am cinstit rolul pe care biserica l-a avut în dezvoltarea comunității noastre, de-a lungul istoriei.
Ne-au onorat cu participarea oaspeți de seamă: președintele Consiliului Județean Brăila, domnul Francisk Chiriac, domnul prefect Iulian Timofei, domnul senator Ion Rotaru, domnul deputat Nicu Niță, preacucernicul preot dr. Mihăiță Cocîrlea, al Protoieriei Făurei, domnul Valeriu Partene, președintele Sindicatului Învățământ Brăila, domnul profesor Ion Bărbuceanu, directorul Muzeului Ianca și alți distinși participanți.
În cadrul activității a fost lansată cartea Bisericile de la Bordeiul Verde, au fost prezentate trei plăci comemorative, în memoria preoților care au slujit în parohiile comunei, și a fost vizitată o expoziție grafică, cu aspecte din istoria comunității.
Un frumos program artistic prezentat de elevii școlii gimnaziale și Hora Unirii, au încheiat programul.
Ne bucurăm că am putut sprijini Muzeul Ianca - director domnul profesor Ion Bărbuceanu în organizarea și desfășurarea simpozionului omagial dedicat remarcabilei personalități care a fost parașutista și aviatoarea Smaranda Brăescu.
Printr-o fericită coincidență, în acest an se aniversează o serie de momente importante, din istoria vieții religioase pe teritoriul comunei Bordei Verde. Într-o enumerare strict cronologică, acestea ar fi:
160 de ani de la înființarea parohiei Bordeiul Verde (1862);
150 de ani de la sfințirea picturii catapetesmei bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, din satul Bordeiul Verde (1872);
90 de ani de la înființarea parohiei Constantin Gabrielescu (1932);
85 de ani de la înființarea parohiei Lișcoteanca (1937);
65 de ani de la înființarea filialei Valea Călmățuiului a parohiei Lișcoteanca (1957);
60 de ani de la sfințirea bisericii cu hramul Sfinții împărați Constantin și Elena, din satul Constantin Gabrielescu (1962);
50 de ani de la închiderea bisericii din Filiu (1972).
Având în vedere cele menționate, la propunerea Asociației Culturale „Bordeiul Verde", Consiliul Local și Primăria Bordei Verde au declarat anul 2022 „Anul comemorativ al rolului bisericii în evoluția comunităților din comuna Bordei Verde", propunându-și să organizeze o serie de activități și manifestări, pentru a cinsti aceste evenimente.
HCL nr. 64 din 29.06.2022 a Consiliului Local Bordei Verde