Puteți sprijini asociația noastră accesând pagina „Donații”. Totul exclusiv online!
Din punct de vedere geografic, comuna Bordei Verd este situată în mijlocul câmpiei Bărăganului de Nord, cunoscută și sub numele de Câmpia Brăilei.
Comuna ocupă terenuri situate pe Câmpul Ianca și Câmpul Viziru, în zona nord estică a comunei aflându-se originea văii Ianca.
Relieful este relativ uniform, reprezentat prin interfluvii plane întinse, având un aspect șes, de mari dimensiuni, cu înălțimea de 20-24 metri deasupra nivelului mării. Înălțimile sunt mai mari în zona de vest și de sud a comunei și mai mici în partea estică.
Pe cuprinsul acestor câmpuri se evidențiază, câteva văi late și puțin adânci, care nu sunt străbătute de ape curgătoare (Valea Adâncă, Valea Ianca, Valea Burta Ianca, Valea Druica, etc.). Adâncimea acestor văi nu depășește 4-6 metri, cea mai mare fiind Valea Ianca, dispusă în partea de nord-est a satului Bordei Verde, având o lățime de până la 2 kilometri și o adâncime maximă de 7-8 metri. Se presupune că valea este o fostă albie a râului Buzău.
Pe lângă câmpie, o a doua formă de relief întâlnită pe teritoriul comunei este reprezentată de Lunca Călmățuiului, cu o lățime de 2-7 kilometri.
Cele două maluri prezintă caracteristici total diferite. Malul stâng, dinspre Lișcoteanca-Satnoeni-Pănești este mai jos, ridicându-se doar cu 6-7 metri deasupra fundului văii, dar abrupt.
Malul drept, dinspre Zăvoaia și Însurăței este mult mai înalt, ajungând la peste 25 de metri deasupra fundului văii, dar printr-o pantă mai lină, de până la 3 kilometri. Muchea malului stâng – dinspre comuna Bordei Verde - se prezintă ca o protuberanță, fiind mai înaltă cu 2-3 metri decât restul câmpiei din jur, de care este legată printr-o pantă ușor descendentă.
În cuprinsul luncii, având o altitudine de 19-22 m față de nivelul mării, se găsesc un număr de popine - martori de eroziune - ce se prezintă ca niște „insule” în mijlocul bălților care le înconjoară. Aceste movile se deosebesc de tumulii aflați pe terasele superioare și în câmpie, prin faptul că au un caracter natural, nefiind ridicate de către oameni, deși, în unele cazuri, au putut fi folosite pentru locuire sau ca necropole, în diferite perioade istorice.
Un element distinct de relief antropic, este reprezentat de movile, răspândite pe întreg teritoriul comunei.
Acestea erau, în marea lor majoritate, tumuli – morminte de căpetenii din antichitate.
De-a lungul timpului, acestea au servit ca puncte de reper și orientare. De altfel, chiar numele satului Bordei Verde provine de la o stație de poștă construită într-o astfel de movilă.