Puteți sprijini asociația noastră accesând pagina „Donații”. Totul exclusiv online!
„Bordeiul Verde” ... Fără îndoială, comuna noastră a fost binecuvântată, cu un nume frumos, aparte, cu vădite rezonanțe folclorice.
Dar de unde provine acest nume și cum de a rămas el întipărit în memoria istorică a comunității, nu avem date exacte, până la acest moment.
Din cercetările pe care le-am făcut de a lungul timpului în arhivele naționale, am descoperit că prima mențiune documentară a toponimului „Bordeiul Verde” se găsește într-o carte de hotărnicie a moșiei Lișcoteanca-moșneni, din 2 august 1780, întocmită de „Dumitrache Topliceanu ispravnicu și hotarnicu și alți oameni ce au fostu de față”, în care, printre altele, se precizează că „latul este din fundu moșiei, la Câmpu, din bășica mică a lui Bordeiul Verde despre apus unde este piatră până în bășica de la Vulturașul de vale, înspre Cetățue.”
Termenul de „bășică” din text se referă la o movilă. Identificarea pe teren a acestei movile a fost subiect de dispută, în timp, între moșneni și Eforia Spitalelor Civile, chestiunea fiind tranșată abia în anul 1859 prin „cercetare la facia locului prin martori cu carte de blestem”.
Din faptul că movila „bășica mică a lui Bordeiul Verde” este aleasă pentru a fi menționată ca punct de hotar, putem deduce că, deja, toponimul Bordeiul Verde intrase la 1780 în uzul curent al locuitorilor din zonă, ca un punct de reper important.
De altfel, însăși formularea din cartea de hotărnicie pune Bordeiul Verde ca un reper principal, de vreme ce față de el se raporta poziția unei anumite movile („bășica mică”) - aflată la 3-4 km sud est - numită astfel tocmai pentru a o deosebi de „bășica mare”, probabil Movila Bordei Verde, aflată la circa 1 km sud de respectiva comunitate.
Mențiunea aceasta de la 1780 nu este cu totul întâmplătoare. După pacea de la Kuciuk-Kainargi, din anul 1774, Principatele Române beneficiază de un grad mai mare de libertate internă, începe să dezvolte un comerț incipient, apar pentru prima dată drumuri cvasi-permanente, drumuri, chiar dacă nu accepțiunea modernă a termenului, ci căi folosite în principal pentru necesităților militare, de transport și aprovizionare a trupelor rusești, turcești sau austriece, care au luat parte la războaiele din respectiva perioadă. Apariția aceste căi frecventate des, a făcut ca în jurul lor să apară anumite elemente de infrastructură, cum ar fi hanurile sau stațiile de poștă.
Una din răscrucile acestor mari drumuri - cea dintre Drumul Silistrei și Drumul Buzăului - era situată la Movila Caprei, aflată pe hotarul moșiilor Filiu și Șchiaul-Doiceasca (circa 4 km vest Bordei Verde). Aici, într-un bordei acoperit cu vegetație, săpat la adăpostul movilei, acoperit erau localizate hanul și stația de poștă, care aveau să dea numele comunei . Ceea ce înseamnă că tot de pe atunci, după 1774, așezarea comunității „Băjanilor Cernicăi”, aflată în vecinătate a început probabil să fie denumită cu numele de „Bordeiul Verde”.
Sursa: Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
De câte ori nu și-au pus locuitorii din satele comunei această întrebare, în timp ce așteptau „la intersecție”, în frig, ploaie sau vânt, vreo „mașină de ocazie”, de la sonde, care să îi ducă acasă, de la trenul cu care ajunseseră la Gara Ianca?
Iar răspunsul pe care ni-l dădeam era că „așa a fost să fie”, așa a fost așezat satul când a fost așezat, și continuam să ne uităm și să facem semnul de „ia-mă nene” la toate mașinile care treceau.
Și totuși, acum câțiva ani, căutând lucruri prin arhivele naționale, mi-am dat seama că întrebarea chiar avea sens. Adică trenul chiar ar fi trebuit să treacă pe la Bordei Verde, și încă demult.
De ce nu s-a întâmplat așa? Răspunsul e simplu și, de multe ori, din păcate, încă actual: corupția.
Era anul 1870, Guvernul tocmai decisese construirea sistemului național de căi ferate. Prima urgență o constituia asigurarea legăturilor necesare comerțului exterior, menit să asigure atât exportul produselor agricole românești cât și importul bunurilor industriale din Occident. În acest sens, prima linie ferată era proiectată să străbată Muntenia și Moldova și să asigure transportul mărfurilor către cele două porți de import/export ale țării, porturile Brăila și Galați. Trebuie să ne amintim că Dobrogea încă nu făcea parte din România.
Partea de traseu care ne interesează pleca de la București, trecea pe la Ploiești și ajungea la Mizil, de unde se preconiza a porni două linii: cea spre Brăila-Galați și cea spre Buzău-Focșani-Mărășești. Linia Mizil -Brăila era proiectată pe traseul cel mai scurt și, mai ales, pe cel mai ieftin de construit, trecând majoritar peste proprietăți publice, ceea ce făcea costul exproprierilor minim. Traseul pleca de la Mizil la Caragele (unde exista deja un nod regional de poștă), apoi, în județul Brăila trecea pe la Rușețu (moșie de stat)-nord Batogu (moșiile Batogu și Colțica, de stat)-Bordeiul Verde (moșie de stat)-Morotești-Silistraru-Lacu Sărat (toate pe Domeniul Brăilei, moșie de stat). La Rușețu, Bordeiul Verde și Silistraru urmau să fie gări, Silistraru urmând să devină un pol de dezvoltare local, aici fiind stabilită reședința uneia dintre cele două plăși ale județului, Plasa Vădeni.
Dar ...
La începutul anului 1871, la putere vine guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu și lucrurile se schimbă. Influența marilor proprietari de pământ devine predominantă și, ca urmare, și traseul liniei ferate Mizil-Brăila este schimbat, pe traseul actual. Traseu absolut ilogic, pentru că niciodată până atunci, drumul Brăila-București nu se făcuse prin Buzău, indiferent că fusese făcut pe jos, cu poștalionul sau căruța de poștă.
Traseul era mai lung cu circa 40 de kilometri, arătând ca o scărpinătură oltenească, dar nu mai conta. El trecea acum peste terenurile aparținând unor mari familii de proprietari ca Filipescu (la Filipești), Dedulescu (la Mircea Vodă), Niculescu (la Ianca), Giuvara (la Urleasca), Orezeanu (la Traian) etc. Valoarea acestor proprietăți a crescut foarte mult, datorită accesului facil la calea ferată. Exproprierile au fost și ele mult mai scumpe, dar banii mulți au intrat în buzunarele cui trebuia.
Și așa, trenul nu a mai trecut pe la Bordei Verde; Mizil nu a mai ajuns nod de cale ferată; Silistraru și Morotești au rămas niște sate amărâte, în timp ce alte sate amărâte, ca Mircea Vodă, Ianca sau Traian s-au dezvoltat.
Cât a costat și încă ne mai costă (pentru că încă ne costă zilnic) pe noi, pe brăileni, acest act de corupție? Încercați să vă închipuiți costul tuturor mărfurilor transportate în acești 150 de ani, de-a lungul celor 40 de kilometri nenecesari. Încercați să vă închipuiți timpul pierdut de milioanele de călători, din cauza aceluiași ocol inutil. Imens.
Iar pentru Bordei Verde, închipuiți-vă că, poate, aici ar fi putut să fie acum un mic orășel de câmpie, cu gară mare, fabrici, magazine mari, licee, instituții .... Și alți oameni ar fi stat la intersecție să ajungă în satele lor din trenul care îi lăsa la gara Bordei Verde.😉 😉
Și totuși, a existat, la un moment dat o cale ferată și la Bordei Verde, dar despre ea într-o altă poveste.
Deși unele lucruri ne apar de multe ori ca aparținând epocii moderne, se întâmplă câteodată, să aflăm că ele sunt de fapt mult mai vechi.
O astfel de surpriză am avut când, în timpul documentărilor, am descoperit că folosirea unor mijloace de plată, similare cu ceea ce reprezintă voucherele sau tichetele de masă de astăzi, se foloseau, încă înainte de anul 1900, pe moșiile de pe teritoriul actual al comunei Bordei Verde.
Voi ilustra acest aspect cu cazul jetoanelor de plată, care circulau pe moșia deținută de moșierul Spiru Stillu, de lângă Lișcoteanca.
Moșia Stillu era situată în partea de răsărit a satului Satnoeni, avea cam 1.200 de hectare și se întindea între malul Călmățuiului și șoseaua Bordei Verde-Viziru, cam în dreptul fermei Lupescu. Ea a fost cumpărată de la boierul Alexandru Lenș, de Mihu Stillu, negustor grec din Brăila, pe la 1880, ulterior rămânând fiului acestuia Spiru. După Primul Război Mondial moșia a fost expropriată, conacul și restul rămas în proprietate (circa 250 ha) fiind vândute fraților Mihail și Alexandru Kunkel (Concăl). „Conacul Concăl”, ale cărui ruine se mai văd și astăzi, a fost construit de fapt de Familia Stillu.
Dar să revenim la povestea noastră.
În anul 1890 apare legea etalonului aur, prin care se stabilește o acoperire de 0,3226 g pentru 1 leu, limitându-se circulația monetară doar la nivelul bancnotelor și monedelor care puteau fi acoperite. (Ca fapt divers, dacă leul ar avea astăzi acoperirea din 1890, 1 leu de atunci valorează cât 875 de lei de astăzi!) Pentru micii comercianți, în special, o problemă o reprezenta mărunțișul, prin faptul că băncile nu se acceptau schimbarea monedelor mici, de metal comun, decât până la concurența sumei de 5 Iei, respectiv a monedelor divizionare de argint, până la 50 de lei.
Soluția găsită atunci a fost introducerea jetoanelor de plată. Jetoanele erau puse în circulație de proprietarul unei moșii. Acestea erau destinate pentru plata țăranilor zilieri care desfășurau diferite munci pe moșie. Cu ajutorul acestor piese metalice cu valoare nominală, asemănătoare unor monede, lucrătorii puteau face diferite cumpărături la o băcănie ori cârciumă, de obicei, aparținând tot emitentului jetoanelor.
Unul dintre emitenții unor astfel de jetoane a fost și proprietarul moșiei Lișcoteanca, Mihu Stillu. Jetoanele eliberate de acesta erau un fel de strămoș al actualelor tichete de masă. Ele nu aveau un curs legal și puteau circula doar în zona comunei, în special la băcănia și cârciuma deținută de moșier. Ele erau acceptate și de celelalte cârciumi din comună, dar la o paritate foarte mică, de doar 20-30% din valoarea lor. Dar, ca și în prezent, erau și atunci destui bețivi care își dădeau bonurile de masă pe băutură, pe mai nimic. Prin folosirea jetoanelor de plată în loc de bani, moșierul înlătura pericolul stocării unor cantități mari de mărunțiș, cantități care ar fi împiedicat aprovizionarea normală a lucrătorilor, și făcea posibilă utilizarea de către acesta a bancnotelor, ce proveneau din fondul de salarii, la alte cumpărături.
Surse:
Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
Radu Ocheșanu ș.a., Jetoane românești inedite românești inedite și mai puțin cunoscute
Ing. Dorel Bălăiță, Jetoanele moșiei Cerkez Gârbovana
O mică povestioară de week-end, despre începuturile activității școlare în comuna Bordei Verde.
Prima școală despre care există informații că a funcționat pe raza comunei este cea din Filiu, care a funcționat cu intermitențe între 1852-1855 și cu mai mare regularitate începând cu 1857. Școala din satul Bordeiul Verde a funcționat cu intermitențe în perioada 1855-1859 și cu regularitate din 22 ianuarie 1860. La vremea aceea, fiecare dintre aceste două școli funcționa cu o singură clasă, având un număr de 18 elevi - cea din Bordeiul Verde - și 16 elevi cea din Filiu.
Acestea nu erau „școli” în accepțiunea curentă a termenului, ci, mai degrabă, un fel de „circumscripții școlare”, formate din unul sau mai multe sate, deservite de un învățător desemnat de Eforia Școalelor. Școala din Bordei Verde includea și satul Caragica (era situat între Zăvoaia și Însurăței, azi dispărut), iar din 1858 și Ionești. Școala din Filiu includea și satul Lișcoteanca (Satnoeni), iar până la 1858 și Ionești.
Nu existau localuri pentru școli, cursurile ținându-se în aer liber sau în casele unor locuitori, „localuri proaste și nepotrivite învățăturii”. Anul școlar se derula în afara sezonului muncilor agricole, începând la 1 noiembrie și terminându-se la 31 mai. Din cauza dificultăților financiare, a prezenței scăzute sau lipsei învățătorilor, activitatea școlară era mai mult sporadică, fiind limitată la învățarea noțiunilor elementare ale scrisului, cititului și socotitului.
De la aceste începuturi modeste a început drumul, ce marchează peste 165 de ani neîntrerupți de educație, la Bordei Verde.
Sursa: Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
Cruce de pe locul fostului sat Crestezu, 1890
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Planul extinderii satului Constantin Gabrielescu, 1935
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Prefectul Constantin Gabrielescu, 1923
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Actualul sat Constantin Gabrielescu a fost înființat în anul 1903, cu numele de Șcheaua Nouă, în cadrul celei mai importante reforme administrative a Județului Brăila, din perioada antebelică. Aceasta a vizat desființarea așezărilor neregulate de tip „târlă”, de pe suprafața județului, și gruparea locuitorilor târlași în așezări moderne, cu planuri regulate, care să permită construirea elementelor de infrastructură edilitară necesare (primărie, școală, biserică, cămin cultural etc.), pentru dezvoltarea lor.
Acțiunea de desființare a târlelor s-a desfășurat între anii 1903 și 1904, sub conducerea energică a prefectului de Brăila, avocatul Constantin Gabrielescu. Satul Șcheaua Nouă a fost primul înființat, servind ulterior ca model, pentru modul în care urmau să fie constituite și celelalte sate de târlași relocați: Romanu, Scorțaru Nou, Oprișenești, Lișcoteanca etc. Satul a primit denumirea de Șcheaua Nouă, ales după numele vechi al moșiei Bordeiu Verde, pe care era situat.
Amplasamentul satului Șcheaua Nouă a fost ales pe drumul județean care venea de la Batogu, prin Târlele Filiu și Bordei Verde, pentru a ajunge la Brăila prin Morotești și Silistraru, pe valea Ianca. Planul noului sat era unul regulat, cu ulițe drepte, care se întretaie perpendicular. În noul sat au primit vetre de casă locuitorii din târlele Druica, Crestezul, Vlădeni, Spânu și Mototolești - de pe teritoriul comunei Bordeiu Verde - și Burta Encii și Bălănești, de pe teritoriul comunei Urleasca.
Locuitorii și-au ales vetrele de casă, grupându-se după târlele de proveniență, lucru ce avea să impieteze covârșitor și pe termen lung asupra coeziunii sociale a locuitorilor.
Noua comunitate din Șcheaua Nouă era una săracă, născându-se prin adunarea laolaltă, a unor clăcași pălmași, fără pământ, cu păstorii săraci ai unor turme mici, ce cu greu mai găseau teren de pășune la începutul secolului XX, când aproape tot terenul era deja arabil. Nivelul de educație era și el unul extrem de scăzut, cu un analfabetism aproape generalizat, în lipsa posibilității frecventării școlilor, care lipsiseră cu totul în fostele târle. Spre exemplu, în târla Bălănești existau doar 2 știutori de carte din 83 de locuitori, iar în Burta Encii doar 1 din cei 111 locuitori știa a scrie și a citi.
În anul 1923, printr-o decizie pur politicianistă a mai marilor vremii, Șcheaua Nouă devine comună, primind numele actual, ca omagiu pentru prefectul Constantin Gabrielescu, în mandatul căruia satul a fost înființat.
Sărăcia, lipsa de coeziune între foștii târlași și lipsa „oamenilor cu școală” aveau însă să reflecte și în incapacitatea administrativă a comunității, de a-și gestiona propriile afaceri, în perioada în care Constantin Gabrielescu a fost comună de sine stătătoare (1923-1947), fapt ce a silit autoritățile să o desființeze, după mai puțin de un sfert de veac de funcționare independentă.
În perioada interbelică, dezvoltarea satului Constantin Gabrielescu a cunoscut un proces de stagnare, sau chiar de regres, în unele privințe. Izolarea satului s-a accentuat, după ce autoritățile au desființat drumul județean, spre Brăila, prin Morotești și Silistraru, silindu-i pe locuitori să folosească tot vechiul drum prin Bordeiu Verde pentru a ajunge „în lume”. Din păcate pentru ei, administrația din Bordeiu Verde nu avea niciun interes pentru a moderniza acest drum, în vreme ce administrația din Constantin Gabrielescu nu dispunea de mijloacele pentru a o face, starea lui rămânând una rea. De asemenea, pentru chestiunile care țineau de moară, agentul agricol, jandarmerie, recrutare, asistența sanitară, asistența veterinară sau biserică, erau nevoiți să se deplaseze tot la Bordei Verde, aceste servicii descentralizate nefiind asigurate de administrația din Constantin Gabrielescu.
Cel mai important eveniment din perioada interbelică l-a constituit extinderea vetrei satului, în anul 1935, când au fost adăugate un număr de 167 vetre de casă, cu o suprafață de 1.500 m2 fiecare, însumând 25 de hectare, în zona dinspre Bordei Verde.
Nici perioada comunistă nu a adus o îmbunătățire semnificativă a vieții locuitorilor, care au rămas să se ocupe aproape exclusiv cu agricultura „la CAP”, mult mai puțini dintre ei beneficiind de oportunitățile și locurile de muncă, pe care apariția exploatărilor petroliere le-a adus în Bordei Verde, spre exemplu.
Sursa: Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
Învățătorul Dobre Stanciu, învățător la școala din Bordeiu Verde, 1914-1921 și, ulterior, revizor școlar al Județului Brăila
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Pentru că tot am povestit data trecută despre școala de acum 150 de ani, m-am gândit să spun câteva cuvinte și despre învățătorii din acea vreme.
Situația învățătorilor nu era nici ea una ușoară. Aceștia erau pregătiți de către Eforia Școalelor, dar salariul lor trebuia asigurat de către comună, lucru care nu era chiar ușor de realizat, având în vedere că la salariul învățătorului contribuiau doar cei mai săraci dintre săteni, fiind scutiți de plata acestei contribuții mazilii, boiernașii de neam, țârcovnicii, văduvele cu copii, dorobanții și preoții (adică mai toți care aveau ceva bani). În încercarea de a realiza o profesionalizare a corpului învățătorilor și de a-i ține pe focalizați doar pe activitatea didactică, acestora li s-a interzis practicarea altor meserii, inclusiv a agriculturii, așa că singurul venit era cel din salariu, când veneau și acei bănuți
Primii învățători au fost Dumitru (Dumitrache) Radu, numit începând cu 1860 la școala din Bordeiul Verde și Toma Popescu numit provizoriu, începând cu 3 iulie 1858 la școala din Filiu. Ca un fapt anecdotic despre nivelul școlii de atunci, învățătorul Toma Popescu nu a fost titularizat pe post, pentru că nu reușise să învețe operația de împărțire, fiind nevoit să mai urmeze un an suplimentar în școala de învățători, pe care a absolvit-o la 17 august 1859.
Adevărata schimbare calitativă a corpului învățătorilor rurali avea să aibă loc abia în jurul anului 1900, când Spiru Haret introduce un sistem menit să creeze un corp profesionist de învățători. Astfel, aceștia puteau proveni doar din școlile de institutori cu durata de doi ani sau din absolvenții cursului inferior de liceu. Salariul lor era asigurat de stat, fiind la nivelul unui funcționar, din mediu urban. Titularizarea pe post și mutările se făceau doar prin repartiție ministerială, fapt ce le asigura stabilitate și protecția față de presiunile politice, care nu lipseau nici în acele vremuri.
Sursa: Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
Primarul Nicolae Drăgan
1966-1974
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Articol din ziarul Satul Socialist, 1971
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Răsfoind prin materialele adunate, am găsit două lucruri despre comuna Bordei Verde, de acum 50 de ani, mai precis din anii 1971-1972.
Primul este un articol din ziarul „Satu Socialist”, scris de domnul Dumitrache Șchiaua, secretarul primăriei din acea vreme, în care este prezentat ceea ce a fost practic primul program de dezvoltare edilitară din istoria comunei: școli reparate, cămin cultural, magazine, brutării, trotuare, ateliere etc. Primar era Nicolae Drăgan, ultimul primar din epoca comunistă care a fost doar primar, nu și secretar al comitetului de partid al PCR.
Al doilea lucru este o fotografie din anul 1972, în care mai mulți locuitori din comună au fost decorați, la 10 ani de la terminarea cooperativizării agriculturii. Pe unii mi-i mai amintesc, pe alții nu, așa că vă lansez provocarea de a încerca să îi identificăm.
Pentru cei ce doresc să citească mai ușor articolul de ziar, îl reproduc mai jos:
5000 DE LOCUITORI AI COMUNEI, 5000 DE GOSPODARI
Lunile care s-au scurs din acest an, au fost pentru locuitorii comunei noastre o perioadă de intensă activitate edilitar-gospodărească. Cei peste 5.000 de locuitori din satele comunei - Bordei-Verde, Filiu, Gabrielescu și Lișcoteanca - s-au străduit mult, ca satul lor să arate mai frumos, mai bine gospodărit.
În vara acestui an s-a terminat construcția a șase noi săli de clasă - două la școala generală din satul Gabrielescu și patru la școala de la reședința comunei, satul Bordei-Verde. Prin muncă voluntar-patriotică zestrea edilitară a comunei noastre a sporit anul acesta cu încă 1.000 m.p. de trotuare; în toate satele comunei avem acum ateliere meșteșugărești: cizmărie, croitorie bărbătească și de damă, frizerie etc.
Brutăriile au început să funcționeze anul acesta în fiecare sat, producând zilnic 3.500-4.000 kg de pâine. Sunt doar câteva din realizările edilitar-gospodărești ale consătenilor mei, în 1971. Altele, tot atât de importante ne-am pus în gând să le obținem în 1972. Suntem hotărâți ca la 23 August să inaugurăm noul cămin cultural, pentru ridicarea căruia cheltuim aproape 350. 000 lei. Vom realiza, de asemenea, încă 3.000 m.p. de trotuare din dale prefabricate. Multe propuneri ale cetățenilor au fost, de asemenea, reținute de consiliul popular pentru a fi realizate în anul viitor. Una se referă la îmbunătățirea alimentării cu apă a comunei, alta la mărirea suprafeței comerciale de desfacere în magazinele existente. Suntem cu toții hotărâți să apropiem cât mai mult, în timp scurt, condițiile de viață din comuna noastră, de cele existente la oraș.
Dumitrache ȘCHIAUA,
Secretarul Comitetului executiv al Consiliului popular al comunei Bordei-Verde, județul Brăila
Țărani din Bordei Verde, decorați la 10 ani de la încheierea cooperativizării, 1972
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Domnitorul Mihnea al II-lea (1564-1601)
Cimitirul vechi din Satnoeni, 2021
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Despre dragostea țăranilor pentru pământ s-au scris și s-au spus atâtea, încât expresia a devenit în prezent un clișeu, demonetizat de discursurile demagogice ale politicienilor și propagandiștilor diferitelor regimuri, care ne-au condus.
Voi încerca astăzi să aduc o dovadă că, cel puțin pentru comunitățile de la Bordeiul Verde, iubirea pentru pământul moștenit de la strămoși, nu a fost vorbă goală.
La 28 mai 1583, domnul Țării Românești, Mihnea al II-lea, dădea un hrisov prin care împroprietărea trei cete de țărani liberi (moșneni) cu stăpânirea moșiilor Filiu și Lișcoteni. Comunitatea țăranilor liberi din Satnoeni (Lișcoteanca) avea să fie singura din Județul Brăila, care și-a păstrat pământurile, până la reforma agrară din 1919-1921.
Hrisovul (alăturat) s-a aflat în posesia ultimilor moșneni lișcoteni - familia Satnoianu - fiind predat la începutul secolului XX profesorului Ion Ionașcu, directorul Arhivele Naționale din București, unde se păstrează până astăzi.
Dincolo de valoarea lui istorică, mult mai impresionantă este povestea comunității de țărani liberi din Satnoeni, pe care acest petic de hârtie o spune.
Primul lucru care reiese din citirea cărții de hotărnicie este că în ciuda tuturor vicisitudinilor vremurilor, moșnenii lișcoteni au reușit să-și păstreze neatinsă moșia, timp de aproape 350 de ani, conservând prin tradiție împărțeala făcută de strămoșii lor la 1583. În același context, trebuie menționat faptul că ei au reușit să păstreze cu sfințenie și să transmită din generație în generație hrisovul original al lui Mihnea la II-le, până la începutul secolului XX, când a fost preluat de arhivele naționale.
Într-un ținut călcat și prădat aproape permanent de turcii din Kazaua Brăilei sau de oștile rusești și austriece, unde omul „umbla cu zilele în mână” și nu exista vreo garanție a siguranței vieții și bunurilor, asigurarea protejării și supraviețuirii intacte, în bordeiele lor efemere și mizere din câmpul fără sfârșit al Bărăganului, a acestui petec de hârtie - paiul de care se agățau și singura dovadă care le certifica drepturile lor - demonstrează fără tăgadă dragostea și dârzenia cu care acești moșneni și-au apărat bucata de pământ, lăsată lor de străbuni.
Mărturii a acestei comunități mândre de țărani din Câmpia Brăilei, ne-a mai rămas cimitirul „Satnoenilor bătrâni”, cum ii zicea moș Stelian Broască, și câteva nume de familie - Satnoianu, Meiroșu, Brânză, Dovlețiu și Fileanu - cele mai vechi familii, cu atestare continuă, de aproape 450 de ani, din județul Brăila.
Anul acesta Lișcoteanca (Satnoeni) și Filiu vor aniversa 440 de ani de la prima atestare documentară. Filiu, din păcate, mai trăiește doar în amintire. Dar poate că, pentru cei legați de Lișcoteanca, ar fi un moment bun să se gândească la celebrarea atâtor ani de istorie, cu care puține sate din Bărăganul Brăilei se pot mândri.
Sursa: Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
Hrisovul domnului Țării Românești, Mihnea al II-lea, 28 mai 1583
De multe ori simțim sau ne spunem că trăim într-un loc, în care nu se întâmplă nimic mai însemnat, un loc despre care credem că nu s-ar putea interesa nimeni. Cu siguranță, nu mai marii acestei lumi. Mai toți dintre noi am avut convingerea, probabil, că Bordei Verde este un astfel de loc.
Și totuși ...
În documentările mele prin diferite arhive, am găsit un raport informativ al grupului operativ din România al Agenției Centrale de Informații a SUA - bine-cunoscuta C.I.A, din anul 1947, în care se relata despre înființarea primelor celule ale Partidului Comunist Român, în comuna noastră.
Potrivit documentului, în Bordei Verde, primele celule de partid au fost înființate în anul 1946, de către doi propagandiști ai partidului - Ion Fătu și Damian Galan - ceferiști la de regionala CFR Brăila. Aceștia au înființat două celule în comună. Prima, în satul Bordei Verde, formată din cinci membri, și condusă de un birou alcătuit din Costică Tudorie, Vasile Hornea și Gheorghe Șerban. A doua celulă, cu trei membri, a fost înființată în satul Vintilești, fiind condusă de Gheorghe Drenea, viitorul președinte al CAP Vintilești.
Pentru mine, acest document mi-a apărut ca ruptă dintr-un film supra-realist. Pe de o parte imaginea cu trei țărani și doi activiști, în haine modeste, așezați în jurul unei mese cu mâncare și vin, dintr-o casă amărâtă țărănească, primii ascultându-i pe ultimii debitând lozinci despre viitorul luminos care îi așteaptă, printre paharele de vin și resturile de mâncare.
Peste aceasta, suprapun imaginea uni birou îngrijit din Washington, unde un funcționar spilcuit, citea raportul primit și îl introducea într-un dosar clasificat ”CONFIDENTIAL SECRET”, în care marca progresul organizațiilor comuniste din România. Bifa îngrijorat încă o localitate - Bordeiul Verde. Nu știa, cu siguranță, unde se afla acel loc de pe partea cealaltă a lumii, dar de acum înainte știa că inamicul se află acolo și trebuie să stea cu ochii pe el.
M-am gândit atunci că dacă cineva le-ar fi spus vreodată lui Costică Tudorie, Vasile Hornea, Gheorghe Șerban sau Gheorghe Drenea, că C.I.A. știa de întâlnirile lor din Bordei Verde, din anul 1946, cu siguranță că aceștia i-ar fi spus că îi ia la mișto.
Deci când sunteți tentați să credeți că trăiți în locuri în care nu se întâmplă nimic, imaginați-vă ce surpriză ar fi ca, peste mulți ani, când fiecare dintre noi va fi bătrân de tot, un strănepot să vină și să îți spună „Tataie, am citit într-un raport al C.I.A despre tine ...” .😉 😉
Surse: Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
Central Intelligence Agency, Freedom of Information Act Electronic Reading Room
Articol din ziarul Dimineața
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Articol din ziarul Universul, 1933
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Articol din ziarul Cuvântul, 1923
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Iubirea dintre un el și o ea, a fost și este cea care ne aduce frumoasele povești pe care le citim în cărți, sau pe care le vedem în filme. Dar dincolo de acestea, „Amorul, de multe ori întunecător al minții”, cum zicea un cronicar monden de pe la începutul secolului trecut, a dat naștere și la destul de numeroase drame, consumate în numele unor iubiri pasionale.
Nici comunitatea sătenilor de la Bordeiul Verde, nu a fost ocolită de acestea. Desfigurări, mutilări, răpiri, violuri, sinucideri sau chiar omoruri, au fost săvârșite de minți întunecate de iubiri pătimașe.
Am să prezint astăzi două astfel de povești, petrecute în comuna noastră, acum aproape o sută de ani și mai bine.
Prima, e o poveste demnă de „Miorița” sau „Baltagul”, s-a petrecut în Pădurea Druica, avându-i ca protagoniști pe frații Petcu și Florea Golașiu și Ruța, soția celui dintâi. Ruța, „o fire ambițioasă, întreținea legături de dragoste cu cumnatul ei Florea.” Surprinsă de soț, ea reușește, prin intrigi meșteșugite, să îl determine pe Petcu să își omoare frtele, cu trei lovituri de cuțit.
Iată mai jos transcrierea integrală a relatării din presă.
„O fioroasă crimă s’a petrecul în pădurea Șcheaua de lângă comuna Bordeiu Verde. Petcu Golașiu a omorât cu trei lovituri de cuțit pe fratele său Florea.
Petcu Golașiu, de fel din Transilvania, era căsătorit de 10 ani cu Ruța, o fire ambițioasă. Numita întreținea legături de dragoste cu cumnatul ei Florea, care era necăsătorit. Acesta, se decide să plece la București. Mai înainte de plecare, cei doi amanți au avut o discuție violentă, care a fost auzită de Petre, soțul Ruței. Florea, aflând că fratele lui știe tot adevărul, și-a strâns lucrurile pregătindu-se de plecare. Ruța, geloasă că amantul ei o părăsește, caută să se răzbune. Ea sugerează soțului ei ideea crimei.
Pe când Florea trecea prin pădure, fratele său Petcu, ascuns după un pom, s’a repezit pe la spate, aplicându-i trei lovituri de cuțit. Florea căzu într’un lac de sânge, iar după câteva minute încetă din viață. Vizitiul, martor ocular al crimei, a anunțat postul de jandarmi, care a arestat pe criminal, înaintându-l parchetului.”
O a doua poveste, este una puțin mai romantică.
La un bal de la începutul anilor 1930, flăcăul Neculai Pănescu, din Târlele Filiu, a întâlnit-o la un bal pe tânăra Floarea Orășeanu, din Bordeiu Verde. Cei doi tineri se pare că s-au plăcut, dar familia fetei nu a fost de acord cu relația lor. Pentru că ținea mult la Floarea, Neculai pune la cale o întreagă operațiune, ruptă parcă din filme, prin care reușește să o „fure” pe Floarea și să o ducă acasă la el.
Cam acestea ar fi faptele. Povestea a ajuns în presa națională, și, de aici, relatările prezintă întâmplarea în mod total opus. În „Universul”, Neculai și prietenii lui sunt prezentați ca „o bandă de derbedei”, răpitori ai fetei „cu intenția de a o necinsti”. Ziarul „Cuvântul”, în schimb, relatează cazul ca o versiune rurală a poveștii lui Romeo și Julieta, doi îndrăgostiți care luptă împotriva familiilor, pentru dragostea lor.
Foarte probabil că adevărul e pe undeva pe la mijloc. Cum s-a terminat povestea celor doi, nu știu, dar e posibil, ca în multe alte asemenea întâmplări, ca cei doi să fi rămas împreună, iar familia să se împace cu situația.
Transcrierea relatărilor din cele două ziare, o găsiți în continuare.
ADEVĂRUL: Isprava unor derbedei.
Mihalache Orășeanu, din com. Bordei Verde, a depus la parchet o reclamație arătând că, pe când lipsea el de acasă, săteanul Gheorghe Păunescu, din com. Târlele Filiu, ajutat de fiul său Nicolae și tinerii Stancu Crestez, Ion Gh. Dan și Ion Stoian, i-au răpit fiica, anume Florica, de 16 ani, cu intenția de a o necinsti.
Cazul a fost deferit spre cercetare postului respectiv de jandarmi, și în urma actelor dresate, răpitorii au fost trimiși în judecată.
CUVÂNTUL: O răpire romantică în județul Brăila
Flăcăul Neculai G. Pănescu, din comuna Târlele Filiu, a cunoscut la un bal pe tânăra Floarea Orășeanu, din comuna Bordeiu Verde. Flăcăului i-a plăcut într’atât fata, încât și-a pus în gând să nu se lase până ce nu și-o va face soție.
Amor înflăcărat
Această dorință, care frământa pe tânărul Neculai G. Pănescu, a comunicat o și tatălui său, anume Gheorghe Pănescu. Părintele, pentru a-i veni în ajutor fiului său, a trimis vorbă cu propunerea Floarei Orășanu, care este orfană și minoră și se află sub tutoratul unchiului ei, anume Mihalache Orășanu.
Un sfat prietenesc
Împrejurări potrivnice au împiedecat realizarea căsătoriei, astfel că tânărul Neculai G. Pănescu, tare desamăgit de eșecul suferit, se prăpădea. Noroc că un prieten i-a venit într’ajutor, sfătuindu-l să-și răpească pe aleasa inimei, dacă altfel nu-i cu putință.
Sfatul prietenului a prins, căci Neculai G. Pănescu, împreună eu tatăl său, cum și cu alți trei flăcăi, anume Stancu Cristof, Ion G. Dan și Ion G. Stoian, într'o noapte, cu ajutorul unei căruțe, au pornit în expediție la Bordeiu Verde.
Alarmă la Bordeiu Verde
Ajunși în comuna natală a iubitei lui Pănescu, expedițoniștii au utilizat un truc, cunoscut la țară ca întrebuințat de obicei în asemenea ocazii. Patru din expediție au făcut multă și mare larmă la spatele locuinței lui Mihalache Orășanu, atrăgându-l pe acesta cum și pe ceilalți ai casei, rămânând în locuință numai Floarea Orășanu, pe care Pănescu Neculai singur a răpit-o. Apoi, cu o căruță, s’a îndepărtat în goana mare a cailor cu aceia pe care o vrea soție.
Strigătele n’au întârziat să alarmeze satul, astfel că, după putină vreme, numeroși locuitori din Bordeiul Verde înțelegând despre ce-i vorba, s’au pus în urmărirea răpitorilor. Dar aceștia au avut timpul și abilitatea să se facă nevăzuți în timp util.
«E femeie»...
A doua zi, Mihalache Orășanu, tutorele fetei răpite, a primit vorbă că nepoata sa e femeie și să nu se mai împotrivească cununiei tinerilor. Dar Orășanu nu s’a lăsat și a făcut o plângere cu care s'a prezintat parchetului, reclamând pe cei cinci pentru răpire și viol.
Nicolae Protopopescu (1844-1884)
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Maria Protopopescu (1846-1890)
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)
Cu toată demonizarea la care propaganda comunistă i-a supus , imaginea moșierilor, a marilor proprietari de pământ, a rămas mai degrabă una pozitivă, în mentalul popular. Auzim și astăzi expresii ca „boierul, tot boier” sau „e un boier”, cu referire la persoanele generoase și altruiste.
Din această categorie, făceau parte și soții Nicolae și Maria Protopopescu, proprietari ai moșiei Filiu, de pe teritoriul actual al comunei Bordei Verde, între 1870-1890.
Nicolae - Nae, cum îi spuneau apropiații - s-a născut în anul 1844, în familia preotului Marin Protopopescu, din localitatea Poboru, județul Olt, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei.
Spre deosebire de frații săi, ambii licențiați în drept la Paris, Nae Protopopescu era „om fără carte, dar care dorea carte pentru conjudețenii săi”, înființând, prin eforturi proprii, o școală de agricultură și un liceu, în Slatina.
S-a implicat în politică, ajungând în 1882 șeful organizației Partidului Național Liberal, din județul Olt.
A fost căsătorit cu Maria Papazoglu (Papazolu), care provenea dintr-o familie din mica boierime din județul Olt. Cei doi au fost proprietarii moșiei Filiu, care i-a revenit Mariei, ca moștenire, în urma decesului fratelui să Gheorghe Papazoglu, în anul 1870.
Soții Protopopescu au acordat o atenție deosebită dezvoltării comunității din Filiu.
Deși avea doar trei clase primare, Nae Protopopescu s-a dovedit a fi un om cu o viziune foarte modernă, asupra impactului pe care educația, combinată cu o bună administrare a treburilor publice, le poate avea în mersul înainte al societății.
Începând cu 1870, Nae Protopopescu, „nimic nu cruță pentru înflorirea și prosperitatea satului”, realizând în numai cinci ani un adevărat program de creare a infrastructurii comunitare în comună, finanțat, în covârșitoare măsură, „din caseta particolară a sa.” Acesta a constat în refacerea bisericii construită de Ioniță Budișteanu și construirea de localuri noi pentru școala comunală și primărie.
Școala era de departe cea mai impresionantă realizare. Era o clădire cu două nivele având șase încăperi spațioase și aerisite. Localul școlii era considerat la momentul inaugurării, în 1876, ca fiind cel mai modern din țară, „căci nici o comună rurală din țară până azi n-a atins fericirea al avea, […] era o clădire care ar putea foarte bine figura în una din stradele bune ale Bucureștilor.”
După cum scria un ziar al vremii:
Domnul Nicolae Protopopescu, un suflet generos, stimat de toată lumea care l-a cunoscut, a căutat totdeauna a-și ascunde îmbunătățirile ce le aduce neîncetat.
A contribuit din propriile sale fonduri pentru construirea localului școalei precum și a primăriei.
A cumpărat pentru esercițiile copiilor trâmbițe, tobe, puști de lemn și haine militărești la cei săraci.
Pentru a le desvolta inteligința și ca să le ușureze memoria, nu a neglijat nimic. Așa am văzut un perete întreg garnisit cu tablouri de zoologie, precum și diferite hârți și alte necesarii, toate acestea cumpărate cu spesele sale.
Nicolae Protopopescu a murit în anul 1884, iar soția sa Maria, în anul 1890.
Neavând copii, la moartea sa, Maria Protopopescu a lăsat prin testament moșia Filiu Eforiei Spitalelor Civile, cu condiția ca, din venitul acesteia să fie construită o maternitate.
Puțină lume mai știe astăzi că prima maternitate modernă din România, Maternitatea de la Spitalul Filantropia din București, cu 20 de paturi, construită la mijlocul anilor 1890, a fost construită și finanțată din rodul pământului din comuna Bordei Verde.
Sursa: Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
Maternitatea Filantropia din București, construită în 1898, și întreținută din veniturile moșiei Filiu, donată de Maria Protopopescu
Așezări omenești pe moșia „Șchiaului” (numele istoric al moșiei Bordei Verde) găsim menționate tot timpul, începând cu anul 1505. Erau „așezări mișcătoare”, care își schimbau locația, fie pentru a se feri din calea primejdiilor, fie pentru a fi mai aproape de locurile în care țăranii își semănau culturile. Pentru că, în vremurile acelea, era mai lesne să îți muți bordeiul și oala de mămăligă lângă câmpul cu semănături, decât să faci drumuri zilnice pentru a îngriji și căra recolta.
În urma cercetării extensive pe care am efectuat-o asupra fondurilor documentare de la Arhivele Naționale din București și Brăila, consider că satul Bordeiul Verde, pe actuala sa locație, a fost înființat, cel mai probabil, în anul 1853, când, noul arendaș al moșiei Șcheaua-Doiceasca a Eforiei Spitalelor Civile - Iona Avram (evreu din Călărași) - l-a înregistrat ca aparținător moșiei, în conformitate cu cerințele stipulate de Regulamentul Organic și legile subsecvente. Tot atunci, el a denumit noua așezare „Bordeiul Verde”, după numele hanului aflat în apropiere.
Înființarea satului a fost cea mai simplă problemă, el mai trebuia și populat cu oameni. Și pentru că atunci, toată moșia Șchiau-Lișcoteanca era, aproape exclusiv, stepă ne-desțelenită, Iona Avram s-a decis să aducă aici crescători de animale, de pe urma cărora va obține câștiguri substanțiale. Primii dintre aceștia, pe care i-a convins să vină la Bordeiul verde, erau din familiile Boboc, Nisipeanu, Tudorie și Robitu, provenind din satele Nisipuri și Dudescu
Acesta i-a găsit pe locuitorii menționați cel mai probabil păscându-și turmele pe valea Călmățuiului, în zona satului Dudescu, ce se găsea pe malul drept, la capătul trupului Colțica al moșiei Bordeiul Verde. O parte din ei, frații Dobre și Niculae Nisipeanu și frații Tudor, Șerban și Duțu Boboc, proveneau din satul Nisipuri (Deduleștii vechi), sat pe care fuseseră nevoiți să îl părăsească, fiind distrus în urma unei inundații catastrofale, care a provocat schimbarea mătcii râului Buzău. Fiindu-le oferite condiții mai bune de către Iona Avram, aceștia au acceptat să se mute pe moșia gestionată de acesta, convingându-i și pe câțiva dintre ciobanii ardeleni, înregistrați fiscal pe moșia Dudescu, cum erau Petcu Robitu sau frații Grigore și Radu Tudorie, să li se alăture.
Într-o mărturie din anii 1970-1980, a săteanului Mihai Șt. Tudorie, consemnată de profesorul Ion Bănică, acesta relata că știe de la tatăl său, că acești primi locuitori și-au așezat bordeiele de locuit la distanță de circa 300 m unul de altul, pentru a evita amestecarea turmelor. Aceste prime bordeie erau situate în locul în care la începutul anilor 1990 se aflau locuințele lui Florin Robitu, Aurel Tudorie, Mihai Șt. Tudorie. Unul dintre acestea se afla situat în colțul sud-vestic al fostului magazin universal din centrul satului.
Înființarea satului, ca structură administrativă, a generat un proces natural de concentrare a populației de pe teritoriul moșiei și de părăsire a fostelor ciflice și coșere. În următorii zece ani, până la împroprietărirea din 1864, mai mult de o sută de familii s-au stabilit în nou înființatul sat, o creștere explozivă care a făcut ca Bordeiul Verde să devină una din comunele mari ale județului Brăila.
În timpul documentării, am descoperit prima hartă cu mențiunea satului actual, ridicată de ofițerii topografi ai Statului Major Imperial austriac, în anul 1856. Pe ea se vede satul în stare incipientă, cu locuințe individuale așezate haotic și fără ulițe. O atașez aici, suprapusă peste harta actuală, pentru ca cei care sunt curioși să poată vedea de când e casa bătrânească pe vatra lor.
Anul acesta, împlinim 170 de ani, de când Bordei Verde există neîntrerupt, pe actualul amplasament. Poate reușim să cinstim generațiile de înaintași care s-au trudit și s-au muta „la Moș Goriță” - cum îi zicea, într-o vorbă pe care mi-o amintesc din copilărie, la cimitir - cu o sărbătoare de care să fim mândri.
Surse:
Iulian Măcreanu, Bordei Verde, șapte milenii de istorie ale unei comunități din Câmpia Brăilei (în curs de publicare)
Prof. Bănică, Ion, Monografia comunei Bordei Verde, județul Brăila, 1993, text manuscris.
Harta Statului Major Imperial austriac, cu prima menține topografică a satului Bordei Verde, pe actualul amplasament, 1856
© ACBV (CC BY-NC-ND 4.0)